Lan Party organiseren vragen?

Door SkullboyNL op maandag 14 september 2015 23:14 - Reacties (24)
Categorie: LanParty, Views: 4.613

Ik zit er al jaren aan te denken om is een kleine lan te organiseren. Denk aan 100 man/vrouw. Nu wil ik toch de knoop is door hakken en is gaan uitzoeken wat hij mij gaat kosten om het te organiseren. Ik wil de kosten graag zo klein mogelijk houden. Niet omdat ik er aan wil verdienen maar op deze manier blijven de kosten voor het inschrijven ook laag en dat is alleen maar gunstig voor de lanner.

Nu zit ik eerst met een paar vragen waar ik graag antwoord op zou willen hebben.

1. Lan verbinding. Vinden jullie een snelle lan nodig 1Gbit/s of kan het ook met 100Mbit/s (100Mbit is natuurlijk goedkoper dan 1Gbit)
2. Verbinding naar buiten. Natuurlijk is het nodig om een connectie te hebben naar het www. Maar nu de snelheid nog. Zelf zat ik te denken dan 100Mbit/s eerst genoeg moet zijn. Natuurlijk moet er dan niet te veel gedownload worden.
3. 100 man is dat genoeg? Natuurlijk is een lan voor de gezelligheid. Maar er moeten natuurlijk ook wel wat compo’s georganiseerd worden. Is 100 man dan genoeg om wat compo’s te kunnen spelen?

Dit was weer is een hersenspinsel van mij die ik nog al veel heb dus het kan ook zo zijn dat er niks mee gedaan word maar ik vond het toch de moeite waard om er is over na te denken om er toch wat mee te gaan doen.

Graag hoor ik jullie mening hier over.

Reacties


Door Tweakers user XPowerStef, maandag 14 september 2015 23:21

100 personen is 'tegenwoordig' een flinke LAN hoor. Wij organiseren vaak lans op onze oude middelbare school waar we tot ongeveer 80 man hebben. Is natuurlijk heel erg vet. Ook verschillende private lans waarbij ongeveer 8 personen toch wel het minimum is om het leuk te houden (behalve als je een weekend dezelfde game gaat doen ofc).

Antwoord op je overige vragen:

1. Ik zou toch wel voor 1 Gbit gaan. Hoewel 100mbit natuurlijk goedkoper is, kun je ook 1 keer investeren in een aantal Gigabitswitches en die dan vaker gebruiken, of informeren bij vrienden, familie, kennissen etc of iemand nog switches heeft liggen. Laat men een eigen kabel meenemen en je hoeft alleen de verbinding tussen de switches te regelen.
2. Verbinding naar buiten is met een goeie firewall (alleen gameverkeer en dus geen downloads etc) zet er iemand bij die alles in de gaten houdt of alloceer iedereen een X aantal mbit. De LAN's met 80 man hebben we verschillende keren kunnen houden met tussen de 50 en 100 mbit als ik het goed heb. De eerste jaren waren altijd offline, maar dat is in deze tijd met Steam en Origin niet meer te doen.

Verder vergeet je nog hoe moeilijk het is om 100 man bij elkaar te krijgen die willen lannen. Ik zou eerst daarvoor animo peilen voordat je begint te organiseren en hoge kosten gaat maken. Het minst leuk zijn de Lans in grote zalen waar 100 man verwacht wordt en je met 15 personen zit.

Door Tweakers user nst6ldr, maandag 14 september 2015 23:28

1. Lan verbinding. Vinden jullie een snelle lan nodig 1Gbit/s of kan het ook met 100Mbit/s (100Mbit is natuurlijk goedkoper dan 1Gbit)
Een gigabit verbinding is toch wel aan te raden, al kan je met een degelijke opstelling met 100Mbit ook wel af.

2. Verbinding naar buiten. Natuurlijk is het nodig om een connectie te hebben naar het www. Maar nu de snelheid nog. Zelf zat ik te denken dan 100Mbit/s eerst genoeg moet zijn. Natuurlijk moet er dan niet te veel gedownload worden.
Ik zou middels een firewall er voor zorgen dat bijvoorbeeld alleen Steam toegestaan is. Zelf heb ik deelgenomen aan meerdere LAN parties waarbij er géén internet verbinding was (wegens de ligging) en ondanks dat het door het gebrek aan Steam updates niet altijd even handig was vond ik het véél gezelliger!

3. 100 man is dat genoeg? Natuurlijk is een lan voor de gezelligheid. Maar er moeten natuurlijk ook wel wat compo’s georganiseerd worden. Is 100 man dan genoeg om wat compo’s te kunnen spelen?
Ruim voldoende! Zorg alleen wel dat de games en tijden van de compo's tijdig bekend zijn bij de deelnemers zodat deze zich kunnen voorbereiden. Het mooiste zou zijn om inschrijvingen te openen zodat je weet waar meer animo voor is.

Succes!

[Reactie gewijzigd op maandag 14 september 2015 23:29]


Door Tweakers user johnkeates, maandag 14 september 2015 23:32

Qua unmanaged switches gaat het weinig uitmaken. Maar 1Gbit gaat je niet echt wat opleveren op een LAN, behalve als je wil dat het een grote fileswap wordt.

Door Tweakers user Demo, dinsdag 15 september 2015 08:28

Je gaat geen 100 man bij elkaar krijgen als je als nieuwe organisator begint. Ga de eerste keer voor 20-30 personen, als dat een beetje succes wordt (of binnen een dag volgeboekt is) dan kan je aan grotere aantallen gaan denken.

Door Tweakers user Jeroenneman, dinsdag 15 september 2015 09:01

Voor een LAN is 30 man ook al echt zat.

Ik vind de wat kleinere lans juist leuker dan de mega organisaties, met alle problemen van doen.

Door Tweakers user marowi, dinsdag 15 september 2015 09:06

Lan verbinding: gbit, dat scheelt maar tientjes ten opzichte van 100mbit. Denk ook aan je trunks (tussen switches) als je een gbit netwerk hebt, wil je wel 2gbit trunks..

Internet verbinding: 128kbit / man minimaal

Hoeveel man? Dat ligt er heeeeel erg aan: wil je een gezelligheids LAN, of een compo lan? De laatste is heel wat meer werk om te organiseren dan de eerste. Sponsors, prijzen, compo schema's opzetten, de compo's organiseren, prijsuitreikingen etcetera. De eerste is een kwestie van de juiste sfeer.

Ik raad je aan eens langs te gaan bij de grotere LANs (100 man is groot tegenwoordig) en daar eens na te vragen wat erbij komt kijken. Reken op 1 crewlid per 10-15 man om alles rond te breien.

Daarnaast heb ik in de laatste 5 jaar geen nieuwe LAN zien starten met 100 man...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 15 september 2015 09:07]


Door Tweakers user SkullboyNL, dinsdag 15 september 2015 09:06

Oke bedankt voor de info. Het was eerst ook een idee. Ik ben zelf ook wel is op een lan geweest van 30 a 40 man en dat was supergezellig.

Door Tweakers user cohn, dinsdag 15 september 2015 09:23

Nog een puntje waar je over na zult moeten denken: je stroom-budget.

Stel dat je per deelnemer uitgaat van 500 Watt, dan heb je voor 100 man 50 kW nodig. Dit ga je niet uit een standaard huisaansluiting trekken.

En behalve het beschikbaar hebben van een dikke stroom aansluiting zul je ook na moeten denken over de verdeling hiervan. Verdeelkasten met gezekerde sub-groepen, kabels, verdeeldozen etc.etc.

Door Tweakers user BillsGate, dinsdag 15 september 2015 10:24

cohn schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 09:23:
Nog een puntje waar je over na zult moeten denken: je stroom-budget.

[...]
Daar zat ik ook aan te denken :)

Als je je nu focust op een wat kleinere lan (20-30 personen), dan is het niet meteen zo spannend.

Heb je al een locatie in gedachte? Zorg dat die een krachtstroom-aansluiting in de zaal heeft, bij voorkeur >=32A. Bij de gemiddelde verhuurboer (event suppliers) zijn krachtstroomverdelers voor een prikkie te huren.

Als je locatie geen krachtstroom-outlet heeft, zul je met aggregaten moeten werken. Dat is een stuk duurder en als je er geen ervaring in hebt ook een stuk lastiger.

Door Tweakers user GAITii, dinsdag 15 september 2015 12:03

Er komt heel wat meer bij kijken dan enkel de punten die jij opnoemt, wees daar wel van bewust :P

Ik zit momenteel bij 2 LAN Party organisaties /a.k.a. crewlid (1 van ~200 deelnemers, 1 van ~100 deelnemers), en één van de lastigste punten is een locatie vinden met genoeg faciliteiten, zoals voldoende stroom, voldoende WAN, en helemaal belangrijk voldoende ruimte.

- Investeer meteen in gigabit, zoveel duurder is het namelijk niet als 100mbit, tevens ben je meer toekomstvast en hoef je daar de komende jaren niet meer in te investeren / zorgen om te hebben.
- Wanneer je een WAN verbinding kunt krijgen van minimaal een 100mbit up/down is genoeg. Zorg er wel voor dat je een cache-bak hebt staan die Steam en allerlei ander download verkeer kan cachen, scheelt je echt superveel verkeer naar buiten.
- Opzich maakt het niet uit met hoeveel man je zit, ik kom sinds 2009 al op The Party & The Reality (minimaal 700 man, dit jaar The Reality 1050 man) dat is gezellig en leuk, maar LAN Party's waar 30/40 man komen is ook hartstikke gezellig en leuk.

Verder is het echt keileuk om maar zo'n weekend toe te werken! Hoe meer LAN's in Nederland hoe beter!

Door Tweakers user Hann1BaL, dinsdag 15 september 2015 13:57

Ik zou je daarnaast adviseren om hier een topic over op GoT te posten. Dat trekt meer bezoerers en levert je meer reacties op. Dat kan vast erg nuttig zijn, naast de nuttige reacties die hier boven al staan.

Door Tweakers user onok, dinsdag 15 september 2015 19:19

Zijn er niet gewoon een paar Lanparty organisaties in je omgeving waar je bij aan kan sluiten? Eerst ervaring op doen zeg maar :)

Door Tweakers user i-chat, dinsdag 15 september 2015 20:35

een stel 48 poort (of desnoods 24poort) gbit switchjes level 2 (desnoods 3) ... zijn prima te vinden voor een prikkie, als je dan een goede dual als je geluk hebt kun je dan nog met multigbit trunks naar een core toe werken, als je vervolgens een cashing proxy server in zit (vooral leuk als die in transparant modus werkt), met daarnaast nog iets van een 2 tal esxi bakken (om gameservers uit te rollen), ben je vrij makkelijk klaar, 100mbit voor 100 deelnemers vind ik persoonlijk echt wel de limiet, maar er zijn in bijv pfsens goede mogelijkheden om optimaal van zulke verbindingen gebruiik te maken...

maar dat zijn netwerk zaken, stroom - aarding - zekering en veiligheid zijn zaken die echt aanzienlijk lastiger zijn.. en helaas zijn dat ook vaak de topics waar je het minste over leest op het grote boze wwww...

bedenk je goed dat pc's met 750w voedingen geen uitzonderingen zijn, maar 500 gewoon regel is (op een enkele laptop na...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 15 september 2015 20:36]


Door Tweakers user carnager, woensdag 16 september 2015 07:41

Er stond altijd veel expertise op sites als http://www.gameparty.net/ en http://www.lanparties.nl/ maar dat (b)lijkt tegenwoordig alleen nog maar over games zelf te gaan. Misschien kun je via de http://www.waybackmachine.org/ nog nuttige info putten uit deze sites..

NB Ik zou inderdaad gewoon kleinschalig beginnen, mannetje of 20 in een buurthuis of zaaltje is al werk genoeg en een goede manier om erover te leren, prioriteiten stellen etcetera. Kijk of je van die 20 man ook een groot deel vrienden kunt laten zijn (de rest vrienden-van-vrienden allicht) zodat (kleine) foutjes je niet zwaar aangerekend worden.
Wat vaak wel helpt is een beamer met info op een centrale goed zichtbare muur te richten, zo kun je standen, tijden en verdere aankondigingen snel bekend maken.
Slaagt je lan en wil je meer, dan kom je goed beslagen ten ijs, vergroot je lan steeds met een man of 20 tot het punt waarop je zegt dit is genoeg, in aantal of in hoeveelheid werk.
En naarmate je lan groeit, bedenk: regeren is delegeren.

Door Tweakers user frankyboy707, woensdag 16 september 2015 09:49

Er was hier vorig jaar ook een blog over lanpartys wellicht dat je hier ook wat info uit kan halen en wellicht kan je ook met die tweaker contact opnemen, die kan je vast veel vertellen.

Xanquezers log

Door Tweakers user maikel124, woensdag 16 september 2015 11:50

Achtergrond: ik organiseer al jarenlang LANparties van verschilende groottes (20 tot 300 personen). O.a. ZuydLAN en TiMeS.

Veel van de tips hier ben ik het mee eens;
  • ga eerst eens kijken hoeveel mensen je daadwerkelijk binnen kunt krijgen. LANnen is niet meer hip, veel mensen hebben er geen zin meer in
  • Houd rekening dat een locatie vinden moeilijk is, veel geschikte plekken zijn al volgeboekt, hebben geen overnachtingsvergunning of hebben niet genoeg stroom of internet
  • kosten voor organiseren zijn hoog; als je initieel netwerk- en stroom-apparatuur nodig hebt, dan moet je snel denken aan een investering van een paar duizend euro (o.b.v. 100 deelnemers en geen A-kwaliteit).
  • zorg voor een groep mensen om je heen (crew) die van verschillende dingen kaas hebben gegeten. Denk hierbij aan stroom, netwerk-infra, servers, marketing, PR.
Nog niet ontmoedigd? dan ga vooral door met informatie verzamelen en laat je niet tegenhouden; het is mogelijk, maar kost heeeeel veel tijd om te regelen. Echter, dat is het ook waard als je op je eigen LAN allemaal tevreden mensen ziet ;)

P.s. mocht je nog vragen hebben, dan wil ik je best nog helpen met wat dingen ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 september 2015 11:51]


Door Tweakers user Squ1zZy, woensdag 16 september 2015 14:05

Vind persoonlijk 100 man aardig veel. Begin eens kleiner. Man of 20-25 is al aardig wat.

Door Tweakers user Jan-man, woensdag 16 september 2015 14:54

Ik zou zeggen kijk een op dit blog!

Xanquezers log

Door Tweakers user Ircghost, woensdag 16 september 2015 15:26

Het staat er al een paar keer, maar begin alsjeblieft een stuk kleiner. Je lijkt aan te gevendat je 1x naar een LAN-party bent geweest. Daaruit veronderstel ik dat je niet heel veel kennis hebt van de organisatie en benodigdheden. Waarom ga je niet nog 1 of 2x naar een andere LAN-party, praat wat met de organisatie en doe kennis en contacten op! Misschien kun je zelfs wat equipment huren / lenen zodat je eerste event beter te doenis. En nog praktischer; misschien kun jij je wel aansluiten bij een bestaande organisatie.

Begin op een stuk kleinere schaal. Heb je wel eens een Lan-Party georganiseerd voor alleen een groep vrienden a 5 / 10 personen? Daar zie je al een beetje over welke dingen je na moet denken. Zo heb ik het ook eerst gedaan waarna ik voor groepen van 20/30 man ging. Dan kijk je alweer tegen andere problemen aan en is cachen & stroom een stuk belangrijker.

Kortom, probeer een wat natuurlijker verloop te plannen en kijk wat meer rond bij andere organisaties.

Door Tweakers user analog_, donderdag 17 september 2015 19:37

Demoniac schreef op dinsdag 15 september 2015 @ 08:28:
Je gaat geen 100 man bij elkaar krijgen als je als nieuwe organisator begint. Ga de eerste keer voor 20-30 personen, als dat een beetje succes wordt (of binnen een dag volgeboekt is) dan kan je aan grotere aantallen gaan denken.
Deze mening deel ik niet. Het hangt af hoeveel LANs er in de regio al worden gehouden/weekend, Mogelijk is het klimaat ~tien jaar later wat veranderd maar beginnende LANs konden met gemak rekenen op honderd+ (zelf begonnen met 120 ofzo). We waren dan wel welliswaar met een tiental van organisatie.

Door Robby, donderdag 17 september 2015 21:44

Ik zit er al jaren aan te denken om is een kleine lan te organiseren. Denk aan 100 man/vrouw.

Dat is redelijk groot. Begin man of 30.


1. Lan verbinding. Vinden jullie een snelle lan nodig 1Gbit/s of kan het ook met 100Mbit/s (100Mbit is natuurlijk goedkoper dan 1Gbit)
Ga voor Gbit, 100 niet meer van deze tijd.

2. Verbinding naar buiten. Natuurlijk is het nodig om een connectie te hebben naar het www. Maar nu de snelheid nog. Zelf zat ik te denken dan 100Mbit/s eerst genoeg moet zijn. Natuurlijk moet er dan niet te veel gedownload worden.

20 / 50 / 100 geen idee wat er dan beschikbaar is. Scherm het wel op via QoS. Als er 2 als een malle gaan torrenten moet je dit wel cappen anders heeft de rest er hinder van.

Lang geleden bij XieLAN (die zijn helaas gestopt, klein begonnen, eerst in een zaaltje daarna andere locatie: https://www.youtube.com/watch?v=0XYDdIk71Ts ) en The-Party deelgenomen. Vette lans waren dat.

Los van de data denk ook aan

Stroom (zeer belangrijk!!!)
Veiligheid, bij x aantal mensen is EHBO verplicht
Eten& Drinken, zelf of locatie daar
Prijzen (zowel kosten lan als winnen van)

Door Tweakers user larsg, donderdag 17 september 2015 22:10

Zelf heb ik een aantal keer onder de vrienden lan's georganiseert. Met het meeste dat we ooit zijn geweest was 20 man.

100 Man ga je niet vanaf poging 1 bij elkaar krijgen, begin eerst kleiner ook voor wat ervaring op te bouwen en mensen te leren kennen die willen helpen bij latere/grotere edities. Iets op schaal van 100 man dan heb je toch al een crew van 10+ man nodig als je af en toe zelf ook wil spelen!

Er zijn 4 major punten!
- Power: je krijgt geen 100 man op 1 stroomkring, tenzij je speelt met pen en papier. (MAX 6-8 pc' per kring van 16A), meestal zal je eronder zitten, zeker als ze laptops meebrengen maar als er 4 op 1 kring zitten met een zieke rig dan wil je wat ruimte hebben. Bovendien warmt de kabel op! 10A landurig door een normale kabel is echt wel de max!

- Netwerk: dit haalde je zelf al aan, ik ben altijd gegaan voor 2e hands switches met gbit uplink en 100mbit clients, kost geen reet. Voor gamen is dat meer als genoeg, voor wat internet ook. Bovendien is dit een mooie vorm van makkelijke QoS. Ik heb er niemand over horen klagen op mijn lan's. De echte tweaker wilt natuurlijk Gbit, wat is de meerwaarde? Dat ze wat files kunnen overspammen? ... Oké sommigen gaan daarvoor naar een lan. Zet dan lekker een premium zone met gbit en vraag een paar euro meer.

- Wan net: Belangrijk punt! Je kan mensen verplichten en verplichten om met geupdated games naar je lan te komen maar er zullen altijd een paar tamz**ken zijn die de kraan gaan opengooien voor een update of volledig spel. Of tot overmaat van ramp released 1 of ander spel ineens een update van 2GB dat iedereen meteen moet hebben (anders is het niet speelbaar via steam oid.) Zorg dus voor een stevig netwerk. Ik kreeg het 3 jaar geleden klaar met 30/3 voor 20 man. Per pc moet je denken aan 1à2 mbit, maar liefst heb je extra marge voor downloaders, op kleine schaal moet dat marge groot genoeg zijn, op grotere schaal kan je het af met kleinere marges. Verder stel je best een pc in voor pfsense om heel je spel te routen. Leg dan meteen bandbreedte beperkingen op naar het internet, ik nam meestal 30% max per client van het wan, maar dat hangt natuurlijk af van je lan policy. Meestal valt net netwerkgebruik mee, paar youtube spelers, paar downloaders en veel gamers die amper iets trekken. Belangrijk is om toch een comfortabele wan lijn te hebben liggen zeker anno 2015, begin dus ergens thuis of een vriend met leuk internet abbo.

Even over mijzelf, ik heb thuis een dik netwerk, wat extra inpluggen is nooit een porbleem geweest, bovendien heb ik een zware energie aansluiting en een ruime garage, die was altijd perfect om in te lannen.

Als je nog hulp zoekt mag je me altijd pm'en ;)

[Reactie gewijzigd op donderdag 17 september 2015 22:31]


Door Tweakers user xost, zondag 20 september 2015 10:58

Als organisator van een LAN welke wij tot 200 man hebben gehouden hier wat antwoorden, we zijn zelf enkele jaren geleden alweer gestopt omdat het financieel bijna niet recht te breien was.

1. Lan verbinding. Vinden jullie een snelle lan nodig 1Gbit/s of kan het ook met 100Mbit/s (100Mbit is natuurlijk goedkoper dan 1Gbit)
Gigabit anders zul je mensen krijgen die niet eens komen omdat het 'maar' 100 Mbit is. Ook is 100 Mbit inmiddels achterhaald.
2. Verbinding naar buiten. Natuurlijk is het nodig om een connectie te hebben naar het www. Maar nu de snelheid nog. Zelf zat ik te denken dan 100Mbit/s eerst genoeg moet zijn. Natuurlijk moet er dan niet te veel gedownload worden.
Gebruik een zeer krachtige router/firewall welke veel NAT sessies aan kan. Wij hebben aardig wat routers onderuit zien gaan op >80 computers. Ook gaat de throughput van een router/firewall vaak naar beneden als je met de regels gaat lopen 'kutten'. Zonder firewall regels kun je een Vigor 2925 goed gebruiken, wil je wat meer dan moet je aan een Vigor 2960 of 3900 denken (met veel succes getest op +100 Mbit verbinding)
3. 100 man is dat genoeg? Natuurlijk is een lan voor de gezelligheid. Maar er moeten natuurlijk ook wel wat compo’s georganiseerd worden. Is 100 man dan genoeg om wat compo’s te kunnen spelen?
Succes, als nieuwe organisator is dit bijna niet te halen. Het is ons gelukt om net aan 100 man te krijgen terwijl wij de eerste editie poogden er 150 te krijgen. Vergis je niet, dit is het aller-aller-allermoeilijkste om voor elkaar te krijgen. Ook gaat er in de compo's veel meer uur zitten dan je denkt, dat was echt een verschrikking.

Verder wil ik je aanraden om héél goed vooraf alles uit te tekenen en uit te rekenen. Het is financieel erg moeilijk het voor elkaar te krijgen. Denk aan het huren van een ruimte (+ een dag ervoor + een dag erna als je strak plant) en of dit inclusief stroom is maar ook aan de hoeveelheid tafels en stoelen welke je nodig hebt. De stroompaddo's en stekkerdozen welke je nodig hebt zijn een aanslag op je budget, zeker als je voor de 1e keer gaat organiseren. Wij hebben destijds heel veel stekkerdozen over kunnen kopen van een andere gestopte LAN party.

[Reactie gewijzigd op zondag 20 september 2015 10:58]


Door Tweakers user henwy, donderdag 3 december 2015 13:05

Pfff, LAN Party's, ik was de term alweer bijna vergeten :). Lang geleden heb ik er erg veel bezocht, waaronder Netgamez, The Party, Regroup, Drome, etc. Tijdens de hoogtij dagen meer dan 2000 man!

Nu je me even weer wakker heb geschud zal ik maar snel weer eens wat gaan organiseren met vrienden. Lekker klein en boordevol fun :).

Succes in ieder geval.

Reageren is niet meer mogelijk